Vlastní ovoce a zelenina jsou mnohem chutnější než to, co si koupíte v obchodech. Pokud nenakupujete jen od místních pěstitelů, víte, že kvalita i chuť ovoce a zeleniny ze supermarketů stále klesá. Roste zájem o ovoce a zeleninu od lokálních pěstitelů, ale jejich produkce rozhodně nestačí na pokrytí spotřeby. I to je důvod, proč někteří majitelé rodinných domů se zahradou začínají objevovat krásy domácího pěstování. Není potřeba si vypěstovat zeleninu na celý rok, ale dát si v létě čerstvě utrženou papriku nebo rajče je zkrátka skvělé. Jak začít?

sběr úrody

Dosud jste nic nepěstovali? Chcete začít, ale nevíte jak? Není to tak složité. Bohatě stačí, když si založíte záhony pomocí netkané textilie nebo igelitu, protože pod ním zvadne tráva. Tu potom vytrháte, záhon po obvodu zryjete a zryjete i celou jeho plochu. A máte hotovo. Abyste ale mohli začít přesazovat sazeničky, musíte si je buď koupit předpěstované a nebo si je musíte zaset od semínka.

Vyberte si, co si sami vypěstujete
Existuje nespočet odrůd zeleniny. Zasadit si může třeba jen to, co máte rádi, a co je v obchodech často nedostupné nebo příliš drahé. Vyzkoušejte, jak vám bude chutnat domácí lečo nebo kečup. I zpracovaná zelenina je chuťově mnohem lepší, než ta z obchodu. A zase budete o něco málo soběstačnější. Dnes navíc roste barterový obchod a pěstování zeleniny je ideální příležitost, jak směnit domácí zeleninu za něco jiného, třeba za domácí vajíčka nebo sklenici medu.

zahradní skleník

Jsou i lidé, kteří ocení domácí výpěstky jako dárek. Lidem z měst je domácí zelenina vzácnější, a i když si ji mohou dnes koupit, budou rádi za originální a chutný dárek z vaší zahrádky. K pěstování lidé často používají skleníky, díky kterým je úroda chráněná před ostrým sluncem, větrem, deštěm i kroupami. Navíc můžete ve skleníku zazimovat květiny.

Velmi populární je polykarbonátový skleník, který je odolný vůči poškození například kroupami.

5/5 - (1 vote)